„W końcu sekret kucharski: ryba nie krojona, u głowy podsmażona,
we środku pieczona, a mająca potrawkę z sosem u ogona…”
– najstarsze książki kucharskie w zbiorach Książnicy Cieszyńskiej
Czwarta z kolei prezentacja z cyklu „Cymelia i osobliwości”, która będzie miała miejsce w czwartek 5 lutego 2015 o godz. 17.00 w sali konferencyjnej Książnicy Cieszyńskiej, poświęcona zostanie najstarszym książkom kucharskim ze zbiorów biblioteki (najstarszy zachowany zbiór przepisów kulinarnych, najstarsza drukowana książka kucharska, najstarsza zachowana polska książka kucharska). Autor prezentacji Krzysztof Kleczek odpowie na pytania – kim byli autorzy tych dzieł, co i ile jadano na polskich dworach magnackich w XVII w., ujawni także sekret kucharski Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza m.in. wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego. Podczas prezentacji padnie również odpowiedź na pytanie, czy książki kucharskie były wyłącznie domeną gospodyń domowych i czy w bibliotece cieszyńskiego jezuity Leopolda Jana Szersznika stanowiły one tylko zbiór osobliwości, bezużytecznych ciekawostek, czy też może znajdowały praktyczne zastosowanie w działalności uczonego jezuity?

– najstarszy zachowany zbiór przepisów kulinarnych pochodzący z IV/V w. n.e.
jest kompilacją kilku różnych dzieł, zaś Apicjusz najprawdopodobniej jest autorem tylko części o sosach do ryb.

to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych ale przede wszystkim humanistyczny traktat, dotyczący zdrowia,
higieny, zdrowego trybu życia, prawidłowego odżywiania.
