Odkrywanie zapomnianego świata ulipków, limonii i brunelli – czyli staropolskie smaki w Książnicy Cieszyńskiej i Tramwaj Cafe

Z okazji  jubileuszowej 20. edycji „Skarbów z cieszyńskiej trówły” Książnica Cieszyńska we współpracy z kawiarnią Tramwaj Cafe w dniach 18 i 19 września 2021 r. zaprasza wszystkich zainteresowanych w podróż po smakach staropolskiej sztuki kulinarnej. Podróż podzielona zostanie na dwa etapy, podczas których pojawi się okazja do zaznajomienia się z historią staropolskiej kuchni, a także posmakowania słodkości przyrządzonych w oparciu o najstarsze receptury.

 

 

Zarówno pierwszy, jak i drugi etap podróży rozpoczną się w siedzibie Książnicy Cieszyńskiej. Dnia 18 września o godz. 13.00 zaprezentowana zostanie książka, o której napisano, że jest jak dobrze zastawiony stół, pobudzający zmysły, wyobraźnię i obiecujący rozkosze smakowe.  Mowa o zachowanej w zbiorach Książnicy Cieszyńskiej najstarszej polskiej książce kucharskiej pt. „Compendium ferculorum albo Zebranie potraw” autorstwa Stanisława Czernieckiego, artysty kulinarnego pracującego na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Jego dzieło, wydane drukiem w 1682 r., traktuje nie tylko o kulinarnych procedurach, ale także o tym, jak zaskakiwać biesiadników wyglądem potraw oraz jak je atrakcyjnie podawać. Podczas spotkania Krzysztof Kleczek przybliży historię i zawartość dzieła, a Anna Fedrizzi-Szostok – przebieg prac konserwatorskich, jakim poddany został egzemplarz ze zbiorów Książnicy.

Drugiego dnia kulinarnej podróży, czyli 19 września o godz. 16.00 zatrzymamy się w świecie staropolskich wetów. Jest to świat bogaty, pełen nieoczywistych z punktu widzenia współczesnego człowieka połączeń smakowych. W kuchni dawnych Polaków dominowała bowiem wyrazistość, bogactwo i różnorodność produktów i przypraw, a desery nie musiały być bynajmniej słodkie. Autorka prelekcji Agnieszka Laskowska przybliży zebranym niezwykłą historię smakowych kontrastów i omówi najciekawsze i najbardziej zaskakujące przepisy na staropolskie słodkości.

Na uczestników obu prelekcji czekać będą niespodzianki degustacyjne przygotowane przez Tramwaj Cafe w oparciu o receptury ze wspomnianej najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium ferculorum”.

Obu etapom kulinarnej podróży organizowanej w Książnicy Cieszyńskiej równolegle towarzyszyć będzie weekendowy festiwal staropolskich słodkości w kawiarni Tramwaj Cafe.